Wednesday, April 30, 2008

Coretan Peristiwa : Perasmian Institut Al-Mizan

Tahniah diucapkan kepada al-Fadhil Ustaz Musa Sadri dan Jamaah yang telah menubuhkan Institut al-Mizan yang sebenarnya telah bertapak lama di Kuala Pilah negeri Sembilan iaitu Markaz Ittiba' al-Sunnah yang diketuai oleh Ustaz Hasyim Ghani Rahimahullahu Ta'ala yang merupakan seorang tokoh pejuang kaum muda satu masa dahulu. Kita bersyukur kepada ALLAH s.w.t. kerana tertubuhnya satu lagi NGO dakwah kepada al-Quran dan sunnah di sana.

Majlis perasmian disempurnakan oleh Y.Bhg S.S Dr. Mohd Asri Zainul Abidin Mufti Kerajaan Negeri Perlis yang kebetulan memang berada di Negeri Sembilan kerana menghadiri Seminar Undang-undang JAKIM. Antara wakil-wakil yang turut hadir di majlis perasmian tersebut dari Institut Ibn Hajar Melaka yang baru ditubuhkan diwakil oleh Ustaz Minhat Mahmud, Ma'ahad Tahfiz al-Mizan Terengganu Ustaz Ghazali (Razali), Pertubuhan al-Islah Perlis Dato Abdul Rashid bersama rombongan satu bas, Pertubuhan Kebajikan al-Nidaa' Ustaz Sofwan Badri, Pertubuhan Muhammadiyyah Singapura Ustaz Abdul Salam Muhammad Sultan, Institut al-Qayyim Penang En Mohd Fitri, turut kelihatan Ustaz Md Yatim, Ustaz Fadhlan Othman mewakili Yayasan kebajikkan Nusantara (YAKIN) Dan Universiti Kebangsaaan Malaysia (UKM), Assoc Prof Farouk Musa dari Muslim Profesional Forum(MPF), dan tidak dilupakan Institut al-Imam al-Syafie (INTIS) En Faridz Aiman dan saudara Masri Bin Ramlee yang bersemangat memberi ucapan....Dato Seri Shahidan Kassim tidak dapat hadir di saat-saat akhir..


Semoga dengan tertubuhnya Institut al-Mizan ini akan menyemarakkan lagi dakwah al-Quran dan As-Sunnah berdasarkan Manhaj Salaf-Soleh di bumi Malaysia khususnya di bumi Negeri Sembilan...No comments: